Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.autonoma.edu.co/handle/11182/126
Title: Determinantes sociales de la salud predictores de la condición física saludable en escolares entre 12 y 18 años del municipio de Chinchiná Caldas
Authors: Escobar Serna, Liliana Patricia
Orozco Rincón, Adriana Paola
Pantoja Ospina, Claudia Marcela
Advisor: Vidarte Claros, José Armando
Vélez Álvarez, Consuelo
Keywords: Acondicionamiento físico
Actividad física
Ejercicio físico
Juventud-Condiciones sociales
Aptitud motora en jóvenes
Keywords: Physical conditioning
Physical activity
Physical exercise
Youth-Social conditions
Motor fitness in young people
Publisher: Universidad Autónoma de Manizales
Abstract(esp): Establecer los determinantes sociales de la salud predictores de la condición física saludable en escolares entre 12 y 18 años del municipio de Chinchiná, Caldas. Materiales y métodos. Estudio descriptivo comparativo con 302 participantes escolares entre 12 y 18 años de Chinchiná - Caldas. Se indagó a cerca de los determinantes sociales y mediante la batería ALPHA – Fitness versión extendida, se conoció la condición física y permitió establecer los determinantes sociales de la salud predictores de la condición física saludable en escolares. Resultados. La relación, según sexo fue 1:1, con una media de 14,9 años ±1,9 años. Nivel de escolaridad entre 60 y 110, la mayor proporción (81,1%) consumían al menos desayuno, almuerzo y comida. El 41,1% consumieron licor en los últimos 6 meses y el 6% tabaco. El 76,5% de los escolares realizan ejercicio físico. El IMC tiende a disminuir en relación con un mayor estrato socioeconómico. El consumo de alimento de 4 y más veces presentó asociación estadísticamente significativa con condición física saludables (p<0,012 ß 1,081 y OR 2,949). Conclusiones. El 11,6% de los escolares presentaron condición física saludable. Los determinantes individuales que tuvieron asociación estadísticamente significativa con la condición física saludable fueron: cuantas comidas consume al día y consumo del al menos desayuno almuerzo y comida y en relación con los determinantes sociales el tipo de colegio. De estos el consumo de 4 y más veces al día, es un factor protector de la condición física saludable.
Abstract(eng): To establish the social determinants of health predictors of healthy physical condition in scholars ranging between 12 and 18 years from the municipality of Chinchiná, Caldas. Materials and methods. In this comparative descriptive study 302 scholars participated, ranging from 12 to 18 years from Chinchiná - Caldas. The social determinants were investigated and the Extended ALPHA Fitness Test battery allowed the identification of the physical condition and to establish the social determinants of health predictors of healthy physical condition in scholars. Results: The relationship according to sex, was 1: 1, with a mean age of 14.9 years ± 1.9 years. The level of schooling was between 60 and 110, the highest rate (81.1%) ate at least breakfast, lunch and dinner, 41.1% had drunk liquor and 6% had smoked tobacco in the last 6 months. 76.5% of the scholars did physical exercise. The BMI tends to decrease in relation to a greater socioeconomic stratum. Food intake of 4 and more times per day showed a statistically significant association with healthy physical condition (p <0.012 / β 1.081 and OR 2.999). Conclusions. 11.6% of scholars exhibited healthy physical conditions. The individual determinants that showed a statistically significant association with healthy physical condition were the amount of meals per day and the intake of at least breakfast, lunch and dinner in relation to social determinants and the type of school. The intake of 4 or more meals per day is a protective factor of having a healthy physical condition.
URI: https://repositorio.autonoma.edu.co/handle/11182/126
Appears in Collections:Maestría en Actividad Física y Deporte



This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons